недела, септември 21, 2014 Скопје 14:04

Македонија

Лекарите од Клинички протестираа половина час

Лекари од Клиничкиот центар во Скопје одржаа получасовен протест поради новиот модел за пресметување на платите. За утре е најавено продолжување на преговорите на синдикалните претставици со министерот за здравство Никола Тодоров.

Протест на лекарите во Клиничкиот центар во Скопје.
Протест на лекарите во Клиничкиот центар во Скопје.
Ако се воведе принципот на конкурентност меѓу лекарите, секој ќе тера бројки и нема да се внимава на квалитетот на услугата, реагираат докторите од Клиничкиот центар кој одржаа предупредувачки протест за време на получасовната пауза.
На секоја клиника, во секоја амбуланта, во секоја операциона сала има оставено дежурен доктор, кој ќе внимава на тој дел и ќе се погрижи за сите пациенти за кои во овие половина час ќе има потреба.
Од генерален штрајк секако не се откажуваме, повторно сме во правна процедура за тоа, доколку не се постигне договор со Министерството за здравство.

Дел од пациентите го подржуваат протестот на медицинските работници.

„Јас сум пациент, дваесет и кусур години сум дијабетичар и јас не би се чувствувала пријатно некој да ме брои како предмет. Јас не сум кутија, па денеска да кажат избројавме 50 кутии, утре 60 и ќе ги наградиме оние кои избориле најмногу кутии.“

​Судот во Скопје претходно донесе одлука за времено одложување на генералниот штрајк на лекарите во Клинички центар. Претседателот на Клиничкиот синдикат доктор Дејан Ставриќ изрази задоволство од интересот на колегите кои излегоа на протестот.

„На секоја клиника, во секоја амбуланта, во секоја операциона сала има оставено дежурен доктор, кој ќе внимава на тој дел и ќе се погрижи за сите пациенти за кои во овие половина час ќе има потреба. Од генерален штрајк секако не се откажуваме, повторно сме во правна процедура за тоа, доколку не се постигне договор со Министерството за здравство.“

Професор Викторија Чаловска од клиниката за ентерохепатологија, вели дека ако докторите почнат меѓусебно да си превземаат пациенти, тоа максимално лошо ќе се одрази на пациентите.

„Ние имаме и други димензии на нашата работа, наставна и научна. Каде ќе го остваруваме тој сегмент од нашата работа, ако бркаме само пациенти.“
Предупредувачки протест на лекаритеi
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
24.09.2012
Ако се воведе принципот на конкурентност меѓу лекарите, секој ќе тера бројки и нема да се внинмава на квалитетот на услугата, велат докторите
Моите колеги покажаа дека се достоинствени и дека немаат стравови, вели доктор Снежана Георгиева од клиниката за гинекологија.

„Ако сите овие лекари престанат да работат, што ќе се случи? Не сакам да звучи како закана. Овие лекари вршат многу работа, а тоа треба да се почитува. Јас не знам како може да не го почитуваат тоа?“.

Синдикатот ги продолжува преговорите со Министерството за здравство околу предложеното ново пресметување на платите на лекарите и буџет кој диктира број на интервенции, број на операции кои една установа може да ги изведе.​
Овој форум е затворен
Коментирајте
     
Нема коментари во овој форум. Бидете први и дадете коментар.

Слушајте не:

Најпосетени

Мултимедиа

Вашата JavaScript е исклучена или имате стара верзија на Adobe Flash Player.Спуштете ја новата верзија на Flash player.
Адеми - Не го спречуваме штрајкот во образованиетоi
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
21.09.2014
Интервју со министерот за образование Абдулаќим Адеми.
Видео

Видео Адеми - Не го спречуваме штрајкот во образованието

Интервју со министерот за образование Абдулаќим Адеми.
Видео

Видео Светот на РСЕ 19.09.2014.

ТВ Вести од регионот на Радио Слободна Европа
Видео

Видео Шкотска останува во Обединетото кралство

Приврзаниците на унионистите во нивниот штаб во Глазгов слават по објавувањето на резултатите од референдумот со кој е отфрлена независноста на Шкотска. Лидерот на Шкотската национална партија Алекс Салмонд го призна поразот.
Видео

Видео Референдум во Шкотска

Жителите на Шкотска на референдум решаваат дали да останат во Обединетото кралство или да одвојат како посебна држава. Дел од атмосферата во Шкотска пред гласањето.
Видео

Видео Светот на РСЕ 17.09.2014

ТВ Вести од регионот на Радио Слободна Европа
Повеќе