среда, октомври 01, 2014 Скопје 16:13

Македонија

Дом за стари лица во Куманово

Домот за стари лица „Зафир Сајто“ од Куманово по уреденоста на просторот, односот на персоналот со штитениците и по организираноста на нивното време, е еден од подобрите во државата.

Куманово Куманово
x
Куманово
Куманово
Домот за стари лица „Зафир Сајто“ од Куманово по уреденоста на просторот, односот на персоналот со штитениците и по организираноста на нивното време, еден е од подобрите во земјава. Капацитетот е предвиден за 160 лица,а нив ги има од Куманово и од околината,но и од Скопје, како и од останатите делови од земјава. Штитениците кои со години живеат во домот не го кријат задоволството од престојот. Тие другаруваат меѓусебе, си ги раскажуваат сеќавањата од минатото, а не им недостасува ниту внимание од стручните екипи.

„Штом немам каде-задоволна сум.“
Некогаш не носат по манастирите. Јадење, пиење, секогаш е добро


„Можам да кажам дека директорката, сестрите, социјалката, негователките, сите се добри.“

За разубавување и за разбивање на монотонијата и едноличноста на деновите во домот често пати штитениците одат на еднодневни излети.

„Некогаш не носат по манастирите. Јадење, пиење, секогаш е добро.“

Подготвувањето на трите оброци е усогласено со критериумите воспоставени од лекарите.
Во кумановскиот Дом за стари лица функционира и геријатриско одделение во кое особено внимание им се посветува на тешко болните и неподвижните лица, вели директорката Мирјана Атанасовска.

„Минатата година имавме недостиг од сместувачки капацитет. Едниот од павиљоните го преуредивме и го опремивме за Геријатриско одделение, бидејќи имавме потреба за сместување на неподвижни лица. Минатата година тоа го реализиравме.“
Општа нега, здравствена заштита со набавување на лекарствата и 24 часовна лекарска нега


Атанасовска додава дека заинтересираноста за кумановскиот Дом за стари лица е голема,така само од Скопје моментно има 25 лица.Во Домот за штитениците е обезбедена:

„Општа нега, здравствена заштита со набавување на лекарствата и 24 часовна лекарска нега.“

Цената за целомесечен престој е 9 илјади и 600 денари.
Она по што овој дом се разликува од повеќето институции од ваков вид во државава,е тоа што за штитениците често се организираат театарски претстави, посети и програми подготвувани од децата од Детската градинка „Ангел Шајче“, од основците и средношколците,но и од невладините активисти. На крајот од летото штитениците се подготвуваат да го посетат Крушево.
Овој форум е затворен
Коментирајте
     
Нема коментари во овој форум. Бидете први и дадете коментар.

Слушајте не:

Најпосетени

Мултимедиа

Вашата JavaScript е исклучена или имате стара верзија на Adobe Flash Player.Спуштете ја новата верзија на Flash player.
Забрана за политичко рекламирање за подобрување во медиумската сфераi
|| 0:00:00
...
 
🔇
X
01.10.2014
Да се забрани платеното политичко рекламирање и државното огласување во медиумите, радијата и телевизиите да ги објавуваат поединечните извори на рекламирање, редовно да се објавуваат податоци за сопственоста на медиумите и да има независно следење на нивните финансии.
Видео

Видео Забрана за политичко рекламирање за подобрување во медиумската сфера

Да се забрани платеното политичко рекламирање и државното огласување во медиумите, радијата и телевизиите да ги објавуваат поединечните извори на рекламирање, редовно да се објавуваат податоци за сопственоста на медиумите и да има независно следење на нивните финансии.
Видео

Видео Што содржи договорот меѓу САД и Авганистан?

По долго време Кабул и Вашингтон конечно го потпишаа Билатералниот безбедносен договор со кој околу 10 илјади американски војници ќе можат да останат во Авганистан и откако меѓународната борбена мисија го завршува мандатот на 31 декември годинава. Еве неколку клучни точки од договорот.
Видео

Видео Светот на РСЕ 30.09.2014

ТВ вести од светот и регионот на Радио Слободна Европа.
Видео

Видео Светот на РСЕ 29.09.2014

ТВ вести од регионот и светот на Радио Слободна Европа.
Фотогалерија

Фотогалерија Рекламни постери за туризам во СССР во 1930-тите

Советска туристичка агенција Интурист е основана во 1923 година заради привлекување странски туристи во СССР. Користејќи ги класичните елементи од почетоците на комунистичкиот графички дизајн, Интурист со рекламните постери успеа да привлече десетици илјади странски туристи, од кои многумина од САД.
Повеќе